فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، بهار 1392)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهناز مشایخ*، زهرا فرشی، حبیبه خمیس صفحات 1-16
    ضریب قیمت به سود از روش های متداول در ارزشیابی سهام توسط تحلیلگران به حساب می آید. در نظر نگرفتن ارزش زمانی پول، مدنظر قرار ندادن چشم انداز رشد آتی شرکت از جمله مهمترین محدودیت های بکارگیری این روش در برآورد ارزش سهام می باشد.
    در سال های اخیر، معیار دیگری به نام نسبت PEG، به عنوان ابزار شناسایی سهام مطلوب پدیدار شده است. نسبت PEG به صورت ضریب قیمت به سود هر سهم تقسیم بر نرخ رشد مورد انتظار آن تعریف می شود. این نسبت مبتنی بر نسبت P/E است و چشم انداز رشد یک سهم را در نظر می گیرد. هدف این پژوهش بررسی قابلیت پیش بینی نسبت PEG در مقایسه با P/E در برآورد قیمت سهام می باشد. ثبات دو نسبت P/E و PEG و دقت پیش بینی دو مدل در ارزشیابی سهام بررسی شده است.
    با استفاده از اطلاعات 215 شرکت /سال طی دوره زمانی 1381 تا 1389 نتایج نشان داد نسبت P/E در مقایسه با PEG از ثبات بیشتری برخوردار بوده است و پیش بینی قیمت سهام با استفاده از مدل PEG از دقت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: نسبت P، E، نسبت PEG، قیمت سهام، نرخ رشد
  • مهدی مرادی، مجتبی سعیدی*، حمیدرضا رضایی صفحات 17-33
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین برخی از ویژگی های هیات مدیره و هزینه های نمایندگی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نمونه ای شامل 77 شرکت طی سال های 1384 الی 1389 در سطح کل و در سطح صنایع مورد مطالعه قرار گرفته است. متغیر وابسته هزینه های نمایندگی می باشد وبرای اندازه گیری آن از نسبت های کارایی استفاده شده است. این نسبت ها عبارتند از: 1) نسبت هزینه-های عملیاتی به فروش سالانه که معیاری از افراط گرایی مدیریت در انجام مخارج اختیاری است، و 2) نسبت گردش دارایی ها که معیاری از کیفیت مدیریت دارایی های شرکت ها است. متغیرهای مستقل این پژوهش، اندازه اعضای هیات مدیره و درصد اعضای غیر موظف نسبت به کل اعضای هیات مدیره که نشان دهنده استقلال هیات مدیره است در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که بین اندازه هیات مدیره و هزینه های نمایندگی ارتباط معنادار مثبتی وجود دارد ولی بین استقلال هیات مدیره با هزینه های نمایندگی رابطه معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: اندازه هیات مدیره، استقلال هیات مدیره، هزینه های نمایندگی
  • ساسان مهرانی*، کیوان شیخی، سید مهدی پارچینی پارچین صفحات 35-53
    هدف این پژوهش، مطالعه رابطه بین محافظه کاری در گزارشگری مالی و میزان نگهداشت وجه نقد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
    در این پژوهش برای تعیین محافظه کاری از مدل گیولی و هاین (2000) و برای اندازه گیری میزان نگهداشت وجه نقد از دو مدل اوزکان و اوزکان (2004) و اپلر و همکاران (1999) استفاده شده است. تعداد 54 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره ی زمانی 1389-1384 به عنوان نمونه انتخاب و جهت آزمون فرضیه ها از داده های تلفیقی با اثرات ثابت و نرم افزار اقتصادسنجی ایوی یوز6 استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که طی دوره مطالعه، محافظه کاری بر میزان نگهداشت وجه نقد، تاثیر نداشته است. دیگر نتایج حاکی از آن است که شرکت های بزرگ تر و شرکت های دارای سایر دارایی های جایگزین وجه نقد، وجه نقد کم تری نگهداری می کنند. این در حالی است که شرکت های دارای هزینه فرصت سرمایه گذاری بیش تر، وجه نقد بیش تری دارند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، میزان نگهداشت وجه نقد و بورس اوراق بهادار تهران
  • امیدپورحیدری*، وحید محمدرضاخانی صفحات 55-67
    در این تحقیق تاثیر به موقع بودن سود بر بازده غیرعادی کوتاه مدت عرضه های عمومی سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار می گیرد. به موقع بودن سود به عنوان شاخص عدم تقارن اطلاعاتی در نظر گرفته شده است. به عبارتی، هر اندازه سود به موقع تر باشد عدم تقارن اطلاعاتی کمتر می شود. به منظور شناسایی اثر به موقع بودن سود بر بازده غیرعادی عرضه های عمومی سهام، ابتدا به موقع بودن سود شرکتهایی که دارای عرضه عمومی سهام در دوره زمانی 1380 تا 1390 بودند با استفاده از داده های پانلی تخمین زده شد. نتایج نشان داد که رابطه بین به موقع بودن سود شرکتها و بازده غیرعادی تجمعی در زمان عرضه عمومی سهام منفی ولی از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. همچنین، نتایج نشان داد که رابطه بین اندازه شرکت و اندازه عرضه عمومی سهام با بازده غیرعادی تجمعی منفی و معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: عرضه های عمومی سهام، به موقع بودن سود، بازده غیر عادی تجمعی
  • شهاب الدین شمس*، ماریه سلیمانی اشرفی صفحات 69-82
    حد نوسان قیمت سهام نوعی متوقف کننده خودکار است که در بازارهای معاملات آتی و بعضی از بورسهای اوراق بهادار بازارهای نوظهور استفاده میشود. این تحقیق رابطه بین حد نوسانات قیمت و عدم تقارن اطلاعاتی را در دوره قبل از اعلان سود در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1383 تا 1390 بررسی میکند. نمونه آماری متشکل از 116 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. فرضیه ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره آزمون شده است. نتایج نشان می دهد که بین حد نوسانات قیمت و عدم تقارن اطلاعاتی و نیز ارزش معاملات و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه معناداری وجود دارد. در واقع افزایش حد نوسان می تواند باعث افزایش کارایی بازار و تقارن اطلاعاتی گردد.
    کلیدواژگان: حد نوسان قیمت، عدم تقارن اطلاعاتی، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش، بورس اوراق بهادار
  • یدالله تاری وردی* محمد فرجی ارمکی، رضا داغانی، فرزانه حیدرپور صفحات 83-99
    در این پژوهش عملکرد شرکت ها و صندوق های سرمایه گذاری در طی سال های 1384 تا 1388 با استفاده از مدل زمان سنجی مرتون هنریکسن، بر مبنای مهارت های تخصیص مناسب منابع بازار و حسن انتخاب سهام ارزیابی شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد مدیران صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری مهارت مناسبی در زمان سنجی در طی دوره پژوهش نداشته اند. صندوق های سرمایه گذاری، نسبت به بازار عملکرد مناسبی داشته اند و در مورد شرکت های سرمایه گذاری این موضوع مصداق نداشته است. بخش دیگر پژوهش به رتبه بندی، شرکت های سرمایه گذاری و صندوق های سرمایه گذاری، براساس مدل های مرتون هنریکسن و جنسن، پرداخته است. درمورد صندوق های سرمایه گذاری، بین رتبه بندی دو مدل فوق تفاوت معناداری وجود دارد، در صورتی که در رابطه با شرکت های سرمایه گذاری، بین رتبه بندی برمبنای دو مدل فوق، تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، زمان سنجی، تخصیص، انتخاب
  • موسی بزرگ اصل*، شاهین احمدی صفحات 101-117
    هدف این پژوهش، بررسی عکس العمل سرمایهگذاران به افشای اطلاعات مسئولیت اجتماعی شرکتها است. به این منظور، عکس العمل 240 سرمایهگذار در دو گروه حرفه ای و کمتر حرفه ای به انواع افشاهای اطلاعات اجتماعی از طریق پرسشنامه تحلیل شد. سرمایه گذاران حرفه ای شامل تحلیلگران بازار سرمایه و سرمایهگذاران کمتر حرفه ای شامل دانشجویان کارشناسی ارشد رشتهی مدیریت مالی بودهاند. عکس العمل این دو گروه به چهار نوع افشاهای اجتماعی آزمون شده است. برای آزمون فرضیات، از تحلیل واریانس یکعامله و دوعامله استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایهگذاران به انواع افشاهای اجتماعی عکس العمل نشان میدهند، اما بین عکس العمل سرمایهگذاران حرفه ای و کمتر حرفه ای به چهار نوع افشاهای اجتماعی تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: افشاهای اجتماعی شرکتی، سرمایهگذاران حرفه ای، سرمایهگذاران کمتر حرفه ای
  • محمدعلی آقایی*، حسن زلقی، حسین اعتمادی، علی اصغر انواری رستمی صفحات 119-147
    در این مقاله کیفیت اقلام تعهدی شرکتهای تجدید ارائه کننده طی سالهای 1380 الی 1389 مورد بررسی قرارگرفته است. نمونه تحقیق شامل 70 شرکت تولیدی می باشد که تنها یکبار تجدید ارائه با اهمیت داشته و در دوسال قبل و بعد از سال تجدید ارائه، فاقد تجدید ارائه دیگری بوده اند.کیفیت سود برای دوره دو سال قبل از سال تجدید ارائه تا دو سال بعد از اطلاعیه تجدید ارائه درنظر گرفته شده است. معیار کیفیت سود در این تحقیق، کیفیت اقلام تعهدی مبتنی بر مدل دیچو و دچو(2002) است. یافته های تحقیق نشان می دهد که کیفیت سود(اقلام تعهدی) بطور معناداری از دوره تحریف تا دوره بعد از اطلاعیه تجدید ارائه افزایش یافته است. همچنین در این تحقیق عوامل تاثیر گذار برکیفیت سود از قبیل متغیرهای حاکمیت شرکتی و ویژگی های شرکتها وکیفیت حسابرسی در مدل تحقیق مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که متغیرهای تغییر اندازه شرکت، تغییر فروش، تغییر جریانهای نقدی حاصل از عملیات، تغییر نسبت بدهی، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام، درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی و مدت تصدی مدیریت عامل با تغییر کیفیت سود در شرکتهای تجدید ارائه کننده سودرابطه معناداری دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، کیفیت اقلام تعهدی، تجدید ارائه صورتهای مالی، حاکمیت شرکتی
  • سیدعلی حسینی*، غلامرضا کرمی، حامد عمرانی صفحات 149-168
    در این تحقیق اطلاعات سه طبقه عمده صورت جریان وجوه نقد (فعالیت های عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی) با اطلاعات تعهدی متناظر با آن ها(سود عملیاتی، اقلام تعهدی ناشی از فعالیت های سرمایه گذاری و اقلام تعهدی ناشی از فعالیت های تامین مالی) جهت پیش بینی بازده سهام در هریک از دوره های چرخه ی عمر شرکت ها (رشد، بلوغ و افول) مورد مقایسه قرار گرفته اند تا به این پرسش پاسخ دهد که با توجه به عمر شرکت ها کدامیک از دو شاخص جریان های نقدی و حسابداری تعهدی به شکل بهتری می تواند بازده سهام را پیش بینی کند.یافته های این تحقیق براساس یک نمونه متشکل از 540 سال-شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 85 تا 90، از وجود رابطه معنی داری بین اطلاعات جریان وجوه نقد و بازده سهام و همچنین اطلاعات مالی تعهدی و بازده سهام در تمامی دوره های چرخه ی عمر خبر می دهد. این در حالی است که نتایج آزمون آماری وونگ مشخص نشان داد در دوره های رشد و افول از چرخه ی عمر، اطلاعات جریان های نقدی از توان بیشتری جهت پیش بینی بازده سهام نسبت به اطلاعات تعهدی برخوردار است و عکس این موضوع در مورد دوره بلوغ صدق می کند.
    کلیدواژگان: بازده سهام، جریان های نقدی، اقلام تعهدی، چرخه ی عمرشرکت
|
  • Mis Zahra Farshi, Dr Shahnaz Mashakekh *, Mis Habibe Khamisi Pages 1-16
    Price to earnings ratio is commonly used by analysts for assessment of stocks. Failures to consider the time value of money and growth prospective of companies are the main limitations of applying this method to estimate the value of shares. Recently, another ratio named PEG is used for identifying desired stocks. PEG ratio defines as quotient of PE ratio on expected growth rate. This ratio is based on P/E ratio based on PE ratio and considers stock’s growth perspective. The goal of this research is investigating the predictability of PEG ratio in comparison with P/E ratio for determining the stock price. The first hypothesis compares stability of P/E and PEG ratios and the second compares forecast accuracy of PE and PEG pricing methods. Financial information from215 firm-year during the period 1381 (2002) to 1389 (2011), indicated that PE ratio has more stability than PEG ratio and forecasting stock price by PEG method is more accurate.
    Keywords: PE ratio, PEG ratio, Stock Price, Growth rate
  • Dr Mahdi Moradi, Mr Mojtaba Saeedi *, Mr Hamid Reza Rezaei Pages 17-33
    This paper investigates the relationship between the board size, non-bounded board members and agency costs in companies listed in Tehran Stock Exchange. A sample of 77 companies during 1384 to 1389 in the total level and the level of industries were examined. In this research, asset utilization ratio and expense ratio as dependent variables are used as proxy of agency costs and board size, non-bounded board members are Independent variables. Linear regression has been applied to test the research hypothesis at α= 5%.The results indicate no significant relationship between board size, non-bounded board members and agency costs
    Keywords: Agency costs, Board size, Non, bounded board members, Tehran Stock Exchange
  • Mr Keyvan Sheykhi, Dr Sasan Mehrani *, Sayed Mahdi Parchini Parchin Pages 35-53
    Abstract The aim of this research is to investigate the relationship between the Conservatism in the Financial Reporting and the Cash Holdings of the Listed Companies in TSE. In this study, Givoley & Hyan (2000) model was used for measuring of the conservatism and Ozkan & Ozkan (2004) and Opler et al. (1999) models were exerted to determine of the cash holdings magnitude. To do of this research, 54 listed companies in TSE during 2007-2011 via pooled regression models (fixed effects) were investigated. Findings indicate that the conservatism doesn’t affect the cash holdings. Also, results show that larger companies hold more cash, however, the companies with more opportunity cost and substituted assets hold less cash.
    Keywords: Conservatism, Cash Holdings, Tehran Stock Exchange
  • Dr. Omid Pourheidari *, Mr. Vahid Mohammadrezakhani Pages 55-67
    This study is to investigate the impact earnings timeliness on Public Stock Offering Abnormal Returns in Listed Companies of Tehran Stock Exchange. In this regard, the earnings timeliness is used as an indicator for information asymmetry, and if the earnings timeliness is timelier, information asymmetry is less. For this purpose, first earnings timeliness was estimated using a panel data Analysis for the period 2001 to 2011. The result show there is a negative relationship between earnings timeliness and cumulative abnormal returns, but this relationship isn’t significant. Also the result show there is a significant and negative relationship between Company size and stocks Offer size with cumulative abnormal returns.
    Keywords: The public offering of shares, Earnings Timeliness, Abnormal Return Cumulative
  • Dr Shahabeddin Shams *, Mrs Mariyeh Ashrafi Pages 69-82
    Price Limit is a type of circuit breaker which is applied in future markets and also some of stock exchanges in emerging markets. In this research we try to examine the relationship between price limit and information asymmetry before earning announcement in TSE(Tehran Stock Exchange) The time extent of this research is from 1383 until 1390. Statistic sample the all of company in Tehran stock exchange. our sample are the 116 companies. Statistic information is obtained from the tadbir and rahavard novin software. statistic tests that were Used are correlation and multi variable regression and ordinary least Squares(OLS). Results show that there is a significant between the price limit and information asymmetry. we found either the trade price has Significant effect on information asymmetry. In fact decreasing in price limit could be lead to increasing in informational market efficiency and decreasing in information asymmetry.
    Keywords: price limit, information asymmetry, bid, ask spread, Tehran stock exchange
  • Yadollh Tariverdi*, Mohammad Faraji Armaki, Reza Daghani, Farzaneh Heidarpour Pages 83-99
    Generally investors invest in a mutual fund by considering capital appreciation, better liquidity and less risk. So this study makes a comprehensive evaluation of equity-linked schemes. The return computed on the basis of the Net Asset Values of the different schemes and returns in the market. Research’s Hypotheses about the variables collected and analyzed for the units has been calculated based on theoretical principles and research findings. Our database is composed by 26 mutual funds and 27 investment companies acting in the Tehran stock exchange with monthly returns data from March 2005 to February 2009. The tests of hypotheses are based upon regression analysis, t- student and correlation coefficients. In this research, it has traditionally been supposed that a manager’s success is determined by his/her ability to choose a stock that outperforms other securities with a similar level of weight and return investment units in the market.
    Keywords: Performance Evaluation, market timing, Allocation, Selectivity
  • Shahin Ahmadi, Musa Bozorg Asl * Pages 101-117
    This study is designed investigate the investors reaction to corporate social responsibility disclosures. The reaction of 240 investors divided to two groups of sophisticated and less sophisticated was surveyed using questionnaire. The sophisticated investors involved market analysts and less sophisticated investors involved financial management MA college students. The purpose of the study was to compare the reaction of two groups of investors to 4 types of social responsibility behaviors. In order to test the hypotheses, ANOVA was used. The purpose of the study was to compare the impact of 4 types of social behaviors on investors and to compare the sophisticated and less sophisticated investor's reaction to social behaviors. The results of the study revealed that investors react to social responsibility behaviors, but there is no significant difference between sophisticated and less sophisticated investor's reactions.
    Keywords: corporate social reporting, social behaviors, sophisticated investor, less sophisticated investors
  • Mr Mohammad Ali Aghaie *, Mr Hossein Etemadi, Mr Aliasghar Anvari Rostami, Mr Hasan Zalaghi Pages 119-147
    ABSTRACT: in This paper, examine accrual quality of restating firms during the period 2001 – 2010.The sample include 70 restatement event for of listed companies in TSE and we compare accrual quality from before and after the restatement year. This firms have only once restatement in two years pre and post restatement year. Our measure for accrual quality is based on the Dechow and Dichev (2002) model. We find that the accrual quality increases significantly from the period of misstatement to the period following the restatement year. We also examine factors of associated with changes in accrual quality that is determinant of earnings quality including corporation governance, Firm characteristics and audit quality. The results show that changes in size, change in sales, change in cash flows from operations, Leverage ratio, the ratio of market value to book value, the percentage ownership of institutional investors and CEO tenure are significant relationship with accrual quality.
    Keywords: Earning Quality, Accrual, Quality, Financialm Statements Restatement, Corporation Governance
  • Seyed Ali Hosseini, Gholam Reza Karami, Hamed Omrani Pages 149-168
    In this paper, it has been compared three main categories of cash flows statement (operating activities, investing and financing) with corresponding accrual information (operational earning, accrual based investing activities, accrual based financing activities) to forecast return in each of corporate life cycle (growth, maturity, and decline) to answer the question that which of two indices of cash flows and accrual accounting can best forecast return taking into account corporate life cycle. The findings of this study based on a sample consisting of 540years -firm of the firms listed in Tehran stock exchange during 85 to 90 indicate that in all of life cycle stages there is a significant relationship between cash flows information and return as well as between accrual financial information and return. However, it was identified by using statistic test of Vuong that in growth and decline periods of life cycle, cash flows information is more robust for forecasting return than accrual financial information and the opposite is true for the maturity period.
    Keywords: Return, Cash flows, Accruals, Life Cycle